Welke rechten heb je bij een faillissement van een crypto broker?


Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren veel populariteit gewonnen als alternatieve vorm van investeringen en handel. Met de groei van de crypto sector en met name de stijgende Bitcoin koers, is ook het aantal crypto brokers toegenomen. Een faillissement van een crypto broker kan echter leiden tot bezorgdheid bij investeerders en handelaren. Waar je bij een ‘normale’ broker zoals Degiro gedekt bent tot 100.000 euro, is dit bij een crypto broker net even anders. Naast de kans op een faillissement, heb je natuurlijk ook te maken met bijvoorbeeld een enorme diefstal. Iedereen kan zich vast nog wel het enorme schandaal rondom MT Gox herinneren, waarbij ruim 750.000 bitcoins buit zijn gemaakt. Maar hoe zit het eigenlijk met de rechten van jou als ‘klant’ op het moment dat een broker failliet gaat of er sprake is van diefstal?

Zorg dat je je crypto goed beschermt


Op het moment dat je investeert in crypto, dan doe je dit bij een broker. Daar parkeer je als het ware je tegoeden en vanuit daar koop- en verkoop je je crypto. Op het moment dat er dan iets gebeurt, ben je in één klap alles kwijt. Het is daarom dus ook belangrijk dat je alles goed beschermt. Dit kun je doen door een hardware wallet aan te schaffen. Dit is een kleine stick, waarop je alle crypto kunt zetten, zodat niemand erbij kan en je dus niet bang hoeft te zijn dat je bij een hack alles kwijt bent. Aan te raden is dus om het deel waar je niet mee handelt, op deze stick te zetten en ook het deel wat je nog op de exchange houdt, aan het einde van de dag over te hevelen.

Hoe zit het juridisch?


Heb je bij een stijgende Ripple koers een flinke som geld verdiend, maar gaat je broker of exchange failliet, dan kun je vaak fluiten naar je centen. Bij een faillissement van een crypto broker kunnen juridische procedures en compensation claims van belang zijn. Dit kan onder meer het indienen van een claim bij een insolventieverzekering of deelname aan een collectieve actie om je verliezen terug te krijgen. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen en op de hoogte te zijn van de beschikbare juridische opties in geval van een faillissement. Houd er echter rekening mee dat juridische procedures tijdrovend en kostbaar kunnen zijn en dat het resultaat niet altijd garant staat voor volledige compensatie.

Tot slot


Anders dan bij de handel in normale aandelen, ben je bij het handelen in crypto een stuk minder gedekt in het geval er iets gebeurt. Dit komt allereerst doordat crypto niet verbonden is aan een bepaald persoon en de wet- en regelgeving nog in de kinderschoenen staat. Het enige wat je kunt doen, is je account goed beveiligen en zorgen dat je je geld altijd op een hardware wallet zet op het moment je niet actief aan het handelen bent. Dit kost misschien iedere dag wel even een paar minuten, maar zorgt er wel voor dat je niet bang hoeft te zijn dat je wakker wordt en je geld ineens verdwenen is.

Snel uitspraken zoeken en filteren

> per rechtsgebied > op datum > op instantie